Hoe onderhoud ik mijn loungeset?

Als u eenmaal een loungeset in de tuin heeft staan, dan wilt u dat dit er altijd mooi uit blijft zien. Vaak moet er genoegen worden genomen met het feit dat het materiaal niet altijd zo mooi zal blijven als aan het begin, maar als het gaat om onderhoud zijn er genoeg tips die ervoor zorgen dat levensduur flink verlengd wordt. Zo is een loungeset een investering voor langere tijd.

 

Een wicker of vlechtwerk loungeset

Als u een wicker of vlechtwerk loungeset heeft, dan hoeft u qua onderhoud niet veel te doen. Een meubel van dit materiaal bestaat uit een frame van staal of aluminium waar het wicker overheen wordt gevlochten. U kunt dit met een klein beetje water op een eenvoudige manier schoonhouden. Er bestaan ook speciale middelen voor om het schoon te maken, u kunt deze middelen het best niet te vaak gebruiken om verkleuring of schade te voorkomen. Verder is het belangrijk om te beseffen dat regen, kou en zon effect hebben op vooral het vlechtwerk. Het vlechtwerk kan een bepaald aantal uren zon aan, ongeveer 3.000 tot 7.000 uur. Als een loungeset niet wordt gebruikt is het belangrijk deze af te dekken met een beschermhoes of op te bergen, zo verhoogt u de levensduur van de loungeset.

 

Een aluminium loungeset

Een aluminium loungeset, zoals de Mathilde van Avec Latour, staat erom bekend dat hij vrij weinig onderhoud nodig heeft. Een vochtig doekje over de meubels halen is vaak al voldoende. Aluminium is vrij licht materiaal en is bewerkt met een poedercoating, vuil laat zich daardoor niet makkelijk aan het materiaal hechten. Dit maakt het schoonmaken prettiger en zorgt er ook voor dat de poedercoating tijdens het schoonmaken niet verdwijnt. Gebruik dus geen agressieve schoonmaakmiddelen, een beetje zeep met water is prima. Poedercoating kan tevens voorkomen dat er roest op het materiaal ontstaat. De poedercoating moet er dus altijd in voldoende mate op blijven. Is dit niet het geval? Dan kunt u overwegen een nieuwe laklaag aan te brengen.

 

Houten loungeset

Als u een houten loungeset heeft, zoals een set van Life Outdoor Living, is het onderhoud iets meer werk. Echter staat hout ook bekend om de duurzaamheid en ligt het aan de houtsoort hoe precies u te werk dient te gaan. Ook kan hout mooi gaan ‘werken’ zoals dat wordt genoemd, waarmee eigenlijk wordt gezegd dat hout mooier kan worden als het langer verweerd wordt door weer en wind. Hout kunt u vrij simpel schoonhouden met een sopje of wat water. Doordat het water in het hout trekt, kan het vuil losweken en van het hout worden gehaald. Soms lukt het losweken niet helemaal, dan kan het handig zijn om met een harde borstel het hardnekkige vuil weg te halen. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen, daarmee voorkomt u dat mossen en algen aan het hout binden. Zo voorkomt u dat het hout vies wordt en hoeft u het minder vaak schoon te maken. Na een behandeling zoals deze kan het hout geolied worden, daarmee zorgt u ervoor dat het hout er weer mooi uitziet en de voeding krijgt die het nodig heeft.

 

U kunt beter geen hogedrukreiniger gebruiken. Hout is een natuurproduct en kan aangetast worden wanneer de druk te groot wordt. Uiteraard is het daarnaast belangrijk om te beseffen welke houtsoort u gebruikt, want voor iedere houtsoort is een eigen behandeling vereist. Hardhout heeft bijvoorbeeld meer olie en schoonmaakbeurten nodig dan teakhout, want teakhout is in het beginsel al behandeld met olie. Als u van plan bent uw houten loungeset op te bergen, zorg er dan voor dat het hout nog genoeg kan ademen. Als dit niet het geval is, kunnen er schimmels op het hout ontstaan. Verder kan het voor het uiterlijk van uw loungeset prettig zijn om hem eens per jaar opnieuw te verven. Zo lijkt uw set weer als nieuw, terwijl u hem slechts geverfd heeft.

 

Onderhoud van kussens

De kussens van uw loungeset verdienen ook aandacht. Uw kussens zijn vaak van stoffen gemaakt die niet zo goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. In dit geval is het verstandig om de kussens op te bergen in een speciale opbergbox als ze niet gebruikt worden. Er bestaan speciale boxen die groot genoeg zijn om de kussens in op te bergen, zo blijven uw kussens altijd droog. Verder kunnen de kussens natuurlijk uitgewassen worden, bij voorkeur volgens de voorschriften die op het label staan. De hoes kan er afgehaald worden om te wassen en na te wassen zijn de kussens weer schoon en klaar voor gebruik. Enkel bij een all weather loungeset is het mogelijk om de kussens ongestoord buiten te laten liggen.